Communicatie van katten

Lisa / 11 september 2017

Katten zijn heel subtiel in het communiceren met elkaar en de mens. Elk signaal die ze geven is een vorm van communicatie. Het kan lastig zijn om elk signaal op te merken en te begrijpen. Katten hebben veel manieren van communiceren en in dit artikel zijn ze allemaal even op een rij gezet.

Verbale communicatie

Miauwen

Katten beginnen al met miauwen vanaf dat ze geboren zijn. Ze miauwen om te communiceren met hun moeder. Naarmate katten ouder worden, gaan ze miauwen om met de mens te kunnen communiceren. De ‘miauw’ is een vorm van expressie om aandacht te krijgen.

Katten miauwen op verschillende manieren en elk geluid heeft zijn eigen betekenis. Ook de toonhoogte en de luidheid verschillen en is bedoeld als een uitnodiging aan de mens om uiteindelijk op een bepaalde manier in de zin van de kat te handelen.

Katten kunnen verschillende handelingen bereiken door de verschillend gecreëerde tonen van de ‘miauw’. Elke lettergreep van de klank kan in lengte en volume worden veranderd.

 1. Een teleurgestelde kat legt de nadruk op de ‘a’
 2. Een bedelende kat legt de nadruk op de ‘u’
 3. Een gelukkige kat uit zich met een mix van miauwen en spinnen. De kat probeert uit te drukken wat hij wilt.

Spinnen

Spinnen is een vibrerende keelklank van de stembanden van de kat. Katten maken een spinnend geluid wanneer ze tevreden en ontspannen zijn. Spinnen kan ook een vorm van aandacht vragen zijn. Spinnen komt voornamelijk voor wanneer ze geaaid worden.

Blazen

Wanneer katten blazen geven ze een waarschuwingssignaal als teken van zelfverdediging of agressie. Katten proberen bedreigend over te komen naar de ‘rivaal’.  De kat voelt zich ongemakkelijk en/of voelt zich bang en bedreigd.

Non-verbale communicatie 

Een kat gebruikt meerdere vormen van lichaamstaal om te kunnen communiceren met de mens of met andere katten en daarmee is vrij goed af te lezen in welke gemoedstoestand de kat zich bevindt. Hierbij is het wel belangrijk om het totaalbeeld van de lichaamssignalen op te merken.

Staart

Katten kunnen met hun staart veel emoties tonen en die zijn goed te onderscheiden en te herkennen zolang wij weten wat elke houding van de staart betekent.

staart

 1. Als de staart laag staat, dik is en de haren omhoog staan, is dit een blijk van angst of bedreiging.
 2. Als de staart recht omhoog staat, betekent het dat de kat blij is.
 3. Wanneer de staart laag hangt en gekruld op het eind heen en weer beweegt, is het uiting van irritatie.
 4. Als de staart omhoog staat en een kleine krul aan het einde heeft, dan is de kat vriendelijk en blij.
 5. Als de staart gelijk loopt met zijn lichaam en een beetje schommelt, dan toont de kat interesse.
 6. Als de staart recht omhoog staat en trilt, betekent het dat de kat opgewonden en blij is om zijn baas te zien.
 7. Als de staart sierlijk, half gekruld om zijn lichaam heen beweegt,  dan is de kat in een amoureuze bui.
 8. Wanneer de staart laag is en tussen de achterpoten zit, betekent het dat de kat angstig en bezorgd is.
 9. Als de staart recht omhoog staat en heel dik is, dan uit de kat agressie.

Ogen

In de ogen van een kat zijn veel gevoelens af te lezen, de kat is in staat om zijn vorm van de pupillen zo te veranderen, dat de stemming in combinatie met andere lichaamstaal daarmee kan worden afgelezen.

 1. Als de ogen van de kat wijde pupillen heeft, kan dit duiden op speelsheid, agressiviteit of angst. Het is daarom belangrijk om ook op ander lichaamstaal te letten om vast te kunnen stellen in welke gemoedstand de kat zich bevindt.
 2. Als katten blijven kijken en staren naar een persoon, kan dit duiden op vertrouwen en gemak. In kattentaal is dit echter een duidelijke vorm van agressie. De katten blijven elkaar aanstaren en daar kan uiteindelijk een gevecht uit voortkomen. Wanneer de kat wegkijkt is dit om een gevecht te voorkomen.
 3. Als een kat knipoogt (langzaam de ogen dichtknijpen) kan dit duiden op affectie. Dit betekent in kattentaal dat een kat geen slechte bedoelingen heeft. Naar personen toe betekent het dat een kat zich op zijn gemak voelt.

ogenenvisie

Oren

 1. Wanneer de oren van een kat omhoog en naar voren staan, betekent het dat de kat geïnteresseerd is.
 2. Als de oren van een kat opzij gedraaid staan naar de buitenkant, kan dit duiden op irritatie (dit kan inwendige irritatie zijn, zoals een oorinfectie of oorpijn).
 3. Als de oren van een kat opzij zijn gedraaid en omlaag staan, betekent dit dat de kat angstig of agressief is.
 4. Als de oren van een kat helemaal plat naar achteren zijn gedraaid, is dit een blijk van bedreiging en agressie.

www.hdfinewallpapers.com

Snorharen

 1. Als de snorharen van een kat schuin naar beneden staan, betekent het dat de kat gewoon ontspannen is.
 2. Wanneer de snorharen naar achteren staan, langs de wangen, dan is de kat angstig en probeert zich op deze manier klein te maken.
 3. Als de snorharen naar voren staan en naar beneden zijn gedraaid, kan dit duiden op agressie of interesse. (Bekijk de andere lichaamstaal om het te kunnen onderscheiden)
 4. Als de snorharen strak naar beneden staan, kan het zijn dat de kat agressief en aanvallend is.

snorharen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *