Maine coon

maine
Lisa / 2 oktober 2017

De Maine Coon is een van de populairste raskatten. Dit is niet voor niks, want het is dan ook een prachtige kat met leuke eigenschappen. In dit blogbericht zal ik vertellen over de oorsprong, het karakter en het uiterlijk van de Maine Coon.

Oorsprong

Hoewel de raskat oorspronkelijk bekend staat als een Brown Tabby, komen de Maine Coons in bijna alle voorkomende natuurlijke kleuren voor. Points zijn niet toegestaan. Witte Maine Coons zijn onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Witte fokkatten dienen echter wel een gehoortest te ondergaan. Zie het Gezondheids- en Welzijnsreglement NKFV. Hun heldere ogen zijn groot en iets ovaal en kunnen alle mogelijke kleuren hebben en mogen ook odd-eyed zijn.

De Maine Coon is een natuurlijk kattenras uit Noord-Amerika. Men vermoedt dat hij oorspronkelijk afkomstig is uit Maine, een van de staten die samen New England vormen.

 

Karakter

Maine Coons zijn aanhankelijke en vriendelijke katten met een lief karakter. Zij zijn speels en erg intelligent. Hoewel zij soms hun plaats in de groep heel duidelijk opeisen zijn zij van nature vrij rustig van aard en hebben vrijwel altijd een goed humeur. Zij zullen niet gauw hun nagels uitslaan en zij vermijden vechtpartijen liever dan dat ze hem aangaan. Terwijl zij soms een rondje ’pesten’ best wel amusant vinden.

De Maine Coon is een actieve en betrokken kat, hij is altijd geinteresseerd in wat zijn baasje doet, hij zal je ook zeker volgen in huis en overal nieuwsgierig naar zijn. In tegenstelling tot andere katten, is deze raskat gek op water, dus zij zullen je niet uit de weg gaan als je in de wasbak bezig bent.

Denk je, als je ’s avonds gaat slapen, dat je je kussen helemaal voor je zelf hebt, ben je niet de enige die dat ook denkt. En als het meezit, val je in slaap onder begeleiding van een niet aflatend tevreden gespin en neem je graag genoegen met een kleiner stukje van je kussen.

Uiterlijk

Maine Coons zijn over het algemeen grote katten, daarom valt hun aangename en heel zachte stemgeluid extra op als zij miauwen. Het zijn ook grote eters. Ze zouden het helemaal niks vinden als ze afgepaste porties zouden krijgen. Ze zijn pas volwassen en uitgegroeid als ze ongeveer drie jaar zijn. En hoe beter ze gevoed worden hoe groter en gezonder ze over het algemeen worden. Ze kunnen vijf tot tien kilo wegen. Poezen zijn verhoudingsgewijs kleiner dan katers. Ze hebben een redelijk gemakkelijke vacht. Hoewel er ook Maine Coons zijn die een ondervacht hebben die snel klit. Een keer in de week borstelen en kammen is daarom wel goed.

Soms komt het voor dat een Maine Coon er absoluut niet van houdt om gekamd te worden. En toch moet het. Het is dan wel raadzaam om die grote poten met die nagels in de gaten te houden. Maar de kans bestaat dat hij eerst – niet echt hard – bijt. Als hij dan een standje krijgt, kijkt hij je met zijn grote en heldere ogen onaangedaan aan, en daarna moet je hem wel meteen vergeven.

Maine Coons zijn stevig gebouwd en ze hebben een brede kop, de neus heeft een lichte welving en ze hebben grote oren waar haarpluimpjes uit komen en het liefst ook kwastjes aan de punten. De kop wordt omlijst door een kraag en een baard. Ze hebben een ‘broek’ en een lange pluimstaart. De vacht is halflang en redelijk waterafstotend. Ze hebben flinke poten met een brede voet. Ze vinden het geen enkel punt om een tijdje in de regen te zitten. Alhoewel er Maine Coons zijn die het vanzelfsprekend vinden dat ze worden afgedroogd als ze binnenkomen. En als je dit niet gauw genoeg doet, maken ze dit ‘luid’ miauwend kenbaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *