Perzische kat

pers2
Lisa / 2 november 2017

De Pers is een van de meest populaire en geliefde kattenrassen. Wie is er in staat om de ronde oogjes met de lieve blik te weerstaan?! Tezamen met de mooie lange vacht maakt de Pers een edel en aristocratisch soort. De Pers is normaal niet echt spraakzaam, maar als het eenmaal een ‘gesprek’ begint, wordt zelfs de minste kattenliefhebber verliefd op zijn muzikale geluid.

Een kat van vele kleuren

Het Perzische ras kent veel verschillende kleur variaties en patronen. In de Verenigde Staten staat de Pers bekend als ras met meerdere kleuren. In meeste delen van Europa worden ze Langhaar katten genoemd en worden de verschillende kleuren ook gezien als verschillende types van de Pers. Dit omdat de kruising tussen de verschillende kleuren rassen met opzet gedaan is om aan bepaalde kleuren te komen.  Een Perzische colorpoint wordt dan bijvoorbeeld een Himalayaanse Pers genoemd en een zilveren-getipte wordt een Chinchilla genoemd.

Er zijn zeven geregistreerde kleurverschillen ondervonden voor de Pers:

  1. Eenkleurig, de vacht is een effen kleur van top tot teen. De voorkomende kleuren zijn zwart, blauwgrijs, beige en de zeldzame chocoladebruine kleur.

142731-425x283-Blue-Persian

2. Goud en Zilver, dit is waar de Chinchilla thuishoort.

maxresdefault

3. Schaduw- en rook kleurig, dit soort heeft een witte ondervacht met gekleurde vlekjes op de haren.

smoke-persian-cat-5

4. Tabby

  • De klassieke Tabby heeft de onmiskenbare ‘bull’s eye’ markering op zijn vacht.
  • De mackerel tabby heeft dichte streepjes die over zijn lichaam getekend zijn.
  • De gelapte Tabby is of een klassieke Tabby of een mackerel met rode lappen.

5. Schildpad Tabby (Tortie of Torbie)

effie-sunshine-center_1

6. Meerkleurig (Calicokat)

b782a99d9d23150b96fedca7b59c8df1--color-patterns-calico-cats

7. Himalayaanse kat (Hier horen de colorpoints bij)

1200-5801033-himalayan-cat-features-with-blue-eyes

Kijk op http://cfa.org/Breeds/BreedsKthruR/Persian.aspx voor een volledig uitgebreid artikel over de zeven soorten.

De geschiedenis van de Pers

De exacte afkomst van de Pers is onbekend. Er wordt gedacht dat het lange haar afkomstig is van spontaan genetische veranderingen ontstaan bij de voortplanting van wilde katten uit de koude gebieden van Centraal Azië en dat het gen later is vastgesteld bij het fokken. Langharige katten stammen af van de kruising van de Europese wilde Kat met de Manoel (Pallas kat) afkomstig uit de gebieden van de Kaspische zee en de steppe van Centraal Azië.

De Perzische kat is geïntroduceerd in Europa door Pietro Della Valle in de jaren 1600 toen hij langharige grijze katten met zich meebracht uit Perzië. Deze katten zijn vervolgens gefokt met de Angora kat uit Turkije, waardoor het moderne ras ontstaan is in de jaren 1800. De Pers van tegenwoordig is dus een mix van verschillende rassen.

Het uiterlijk van de Pers

De Perzische kat kan verdeeld worden onder de show Pers en de traditionele Pers. De show Pers heeft een platte kop (platte neus) en de traditionele heeft een gewone neusvorm. Beide hebben ze het karakteristieke grote ronde hoofd zonder enige gezichtslijnen. Ze hebben mollige wangen met sterke kaken. De ogen van de Pers zijn groot en rond. De kleine puntige oren staan breed uit elkaar op het hoofd.

De Pers is een middelgrote kat. De vrouwtjes wegen 3-5 kilo en de mannetjes kunnen 5-7 kilo wegen. Ze hebben een dun maar toch gespierd lichaam met een brede borstkas. Ze hebben korte, grove poten met grote voeten. De staart is 25-30 cm lang. Alle Perzen hebben lang, vloeiend haar over het hele lichaam, met in de nek nog langer dan de rest, hieraan dankt dit Ras zijn ‘leeuwen’ uiterlijk.

pers

Een zachtaardige en liefdevolle kat

Vanwege hun lange vacht, zijn Perzen het beste om binnenshuis te houden. Het zijn kalme dieren die zich makkelijk aan kunnen passen aan een leven binnen. Ze zullen de hele dag tevreden luieren op hun favoriete plekje in het huis of spelen met hun favoriete speeltje.

Deze raskat is over het algemeen rustig en aanhankelijk. Perzen zijn sociale katten die graag geaaid worden, maar ze hebben wel behoefte aan een rustige omgeving en een voorzichtige omgang. Over het algemeen houden ze niet van drukke kinderen, vreemden of  van honden.

De Pers heeft een goede vachtverzorging nodig. De Pers moet dagelijks geborsteld en gekamd worden om de lange haren mooi en vrij van klitten te houden. Dit zal ook helpen voorkomen dat de kat haarballen krijgt. Je kunt droogshampoo gebruiken als verzorging, maar als Perzen vies worden hebben ze een bad nodig. Het is daarom noodzakelijk en handig om je kat van jongs af aan te te laten wennen aan een dagelijkse kam beurt.

Gezondheidsoverwegingen

Terwijl de keuze van het nemen van een Pers makkelijk gemaakt is, door de mooie uitstraling van dit ras, is het toch belangrijk voor de potentiele baasjes om erover na te denken dat dit ras een aantal erfelijke gezondheidsproblemen heeft. Iedereen die een Pers wilt nemen moet op de hoogte zijn en voorbereid zijn op deze ziektes. Er zijn een hoop Perzen geweest die in een asiel eindigde doordat de baasjes het belang van het onderhoud voor de gezondheid van de Pers onderschatte. Hieronder is een opsomming van de condities die een Pers kan treffen:

  • Haarballen, dit komt veel voor bij Perzen door de lange haren. Dagelijkse borstelen kan dit helpen voorkomen.
  • Gezichtsproblemen (1) de platte kop veroorzaakt een verstopping van de traanbuizen, met natte oogjes als gevolg. De natte oogjes kunnen zorgen voor ophoping van de haren op het gezicht en kan gaan zweren. (2) De grote ronde ogen kunnen makkelijk geïrriteerd raken door het lange gezichtshaar en wimpers. (3) De platte kop kan ook voor ademhalingsproblemen zorgen.
  • De verkeerde positie en de ophoping van de tanden maken ze vatbaar voor een bacterieplaag die kan leiden tot parodontale ziektes als er niet genoeg preventieve hygiënische verzorging is ondergaan.
  • Tandvlees- en mondziektes zijn erg pijnlijk kunnen moeite met eten en kwijlen veroorzaken. Ook kan het leiden tot infecties bij andere organen in het lichaam, voornamelijk het hart.
  • Door de platte kop zijn Perzen vatbaar voor ademhalingsstelsel infecties, omdat de nasale doorgang niet genoeg ruimte heeft voor het afweren van bacteriën van buitenaf. Hierdoor zijn de longen niet goed beschermd tegen infecties. Dit slijmerige vlies weerhoudt en filtert de lucht tegen bacteriën, stof en vliegjes.
  • De platte kop zorgt er ook voor dat de Pers moeite heeft met het oppakken van eten met zijn mond, zijn snuit staat naar binnen toe waardoor het eten moeilijk voor hem wordt. Er is droogvoer verkrijgbaar wat speciaal ontworpen is voor de Perzen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *